Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Zimska oprema obvezna do 15.04.

Novosti

Zimska oprema obvezna do 15.04.

Iako pravu zimu još ove godine nismo osjetili od danas je zimska oprema obavezna na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj.

Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Također, zimska oprema može biti obavezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice.

Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tonepodrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Gume su najvažniji dio zimske opreme jer ljetne i tzv.cjelogodišnje gume zbog svog sastava i tvrdoće na niskim temperaturama postaju još tvrđe i teško ostvaruju kvalitetan kontakt vozila i podloge. Time se smanjuje upravljivost i značajno produljuje zaustavni put, što može izazvati teške posljedice.

Nije svaka M+S guma i zimska

Iako se zakonodavac ograničio samo na M+S gume, pri odabiru guma treba voditi računa i o još nekoliko važnih detalja. Naime, oznaka M+S označava gume čiji se profil lakše i brže prazni/čisti od blata i snijega (Mud+Snow) i one su svakako na zasnježenim prometnicama daleko učinkovitije od ljetnih guma. Svaka zimska guma je i M+S guma, ali svaka M+S guma nije i zimska i o tome treba voditi računa pri odabiru. Ne zbog zakonodavca, već zbog vlastite sigurnosti.

1461854642-marcatura-pneumatici-ms

Uz oznaku M+S zimska guma mora imati i oznaku planine s pahuljicom 3PMSF (Three Peak Mountain SnowFlake), ili, narodski rečeno snijeg na Triglavu. To znači da je guma prilagođena zimskim uvjetima, kako svojom tvrdoćom, tako i zimskim uvjetima s puno vode na cesti, snijega i eventualnog leda. Jasno je da ovu gumu nećete voziti tijekom ljeta, jer na visokim se temperaturama daleko brže troši i lošijih je karakteristika, ali je zato suverena u zimskim uvjetima. Također, preporučase upotreba nešto užih i manjih profila jer široke gume kakve koristimo ljeti sklonije su gubitku kontakta s podlogom zbog vodenog ili snježnog klina. Svakako je prije kupnje potrebno provjeriti koje su dimenzije guma homologirane za vaše vozilo.

U Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013.) koju je donijelo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine, u ovom slučaju od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine. Prema spomenutoj Odluci u zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Sukladno članku 193. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08) zimski uvjeti podrazumijevaju snijeg i poledicu na kolniku. Ako prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom, vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

 

 

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila