Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

500,000€ za sigurniji cestovni promet

Novosti

500,000€ za sigurniji cestovni promet

 

 

Povećati sigurnost na cestama kao i efikasnost cestovnog prijevoza kroz poboljšanja u sustavu edukacije vozača postavljeno je kao temelj za nedavno ustrojeno međunarodno partnerstvo na području jugoistočne Europe. Riječ je o projektu SEED koji sufinancira Europska komisija kroz program Erasmus+, a kojim se potvrđuje važnost početne i periodičke edukacije vozača u sektoru cestovnog prijevoza u regiji. Jer, poboljšanje u sustavu edukacije vozača može doprinijeti povećanju sigurnosti na cestama budući da, temeljem Globalnog izvještaja o stanju sigurnosti na cestama iz 2013. koji je napravila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), regija Jugoistočna Europa ima lošiji rezultat u stradanjima u prometu (u prosjeku 14 na 100.000 stanovnika) u odnosu na stanje u EU (u prosjeku 10 na 100.000 stanovnika).

SEED Logo 2

“Kamioni imaju ključnu ulogu u današnjem sustavu distribucije, osiguravajući normalno funkcioniranje industrije, distribuciju roba široke potrošnje, uklanjanje i odvoz otpada… Gotovo da nema toga na što se dnevno oslanjamo i to kako na lokalnoj transportnoj razini tako i na dužim relacijama, a da u jednom trenutku ne prolazi kroz kamion. Stoga je naš ključni zadatak osigurati da radnici koja upravljaju gospodarskim vozilima na našim cestama u potpunosti vladaju znanjem i vještinama potrebnim za sigurnu i učinkovitu uslugu prijevoza. Dakako, u skladu s prepoznatim standardima kvalitete u industriji te lokalnim i EU propisima”, objašnjava Patrick Philipp, voditelj IRU Akademije (školskog dijela Međunarodne prijevozničke unije – IRU, International Road Transport Union).

Devet partnera specijaliziranih za provođenje profesionalnih treninga vozača u cestovnom prijevozu iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske, Hrvatske, Makedonije i Kosova, udružili su resurse kako bi razvili regionalni trening program za vozače i instruktore. Riječ je o trogodišnjem projektu koji koordinira francuska tvrtka specijalizirana za edukaciju vozača – Promotrans, a Europska komisija sufinancira s oko 500.000 eura.

SEED je akronim od South East Europe harmonised qualification of professional Drivers, odnosno Usklađivanje kvalifikacija profesionalnih vozača u Jugoistočnoj Europi. Projekt je, prije svega, usmjeren na povećanje tehničkih vještina i vještina podučavanja za instruktore koji provode početnu i periodičku obuku vozača u jugoistočnom dijelu Europe.

Izvršni direktor Promotransa, Henri Kissi, ističe: “Svjesni smo da za regiju jugoistočne Europe edukacija vozača nije nepoznat pojam, dapače. Međutim, ideja je bila da integriramo najbolja postignuća i iskustva kroz jedno harmonizirano i održivo partnerstvo koje će iznjedriti podlogu i materijale za kvalitetniju obuku vozača profesionalaca u regiji i to u skladu sa zahtjevima EU Direktive 2003/59/EC, čiji je glavni cilj povećati sigurnost prometa na cestama uvođenjem obavezne početne i periodičke edukacije za sve profesionalne vozače“.

“Želja nam je projektom SEED promovirati inovativan i interaktivan pedagoški pristup u cjeloživotnom obrazovanju, a istodobno istražiti nove strategije treninga i edukacije u području profesionalnih kvalifikacija vozača u cestovnom prijevozu. Stoga ćemo organizirati pilot treninge, radionice i stručne skupove u svakoj od zemalja sudionica. Svi znamo važnost i izazove koji se postavljaju pred industriju prijevoza i voljni smo uložiti sve potrebne resurse, znanja i trud kako bismo razvili prilagodljiv i moderan sustav edukacije vozača koji je u skladu sa svim međunarodnim i EU kvalitativnim standardima“, zaključio je Velibor Peulić, regionalni koordinator projekta.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila