Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Zima, zima,… ako je zima nije lav

Novosti

Zima, zima,… ako je zima nije lav

Temperature su dobile negativni predznak, prvi snijeg stvara predblagdansko ozračje, raduje mališane, ali zabrinjava odrasle, osobito vozače. Pretpostavljamo da je vaš automobil već na zimskim gumama, da je u posudi za pranje vjetrobrana tekućina otporna na smrzavanje, no možda ste nešto ipak zaboravili.

Nije loše uoči sezone smrzavanja gumene brtve vrata premazati zaštitnim sredstvom koje im osigurava elastičnost, produljuje vijek, ali i onemogućava lijepljenje za vrata. Već jutarnji ulazak u automobil može biti problematičan ukoliko ste večer ranije prali automobil ili niste uoči zime našpricali bravice, a automobil nema daljinsko otključavanje. Sredstvo za odleđivanje bravica je beskorisno u automobilu, trebate ga držati u jakni, torbici, poštanskom sandučiću, … kako bi ste ga mogli upotrijebiti kada vam zatreba. Zagrijavanja ključa upaljačem i slične metode nisu preporučljive jer mogu oštetiti ključ. Također izbjegavajte odleđivanje stakala vrućom vodom jer neravnomjerno širenje toplog dijela stakla u odnosu na hladni dio, u pravilu izaziva pucanje vjetrobrana. Uz to, i ta će se voda brzo ohladiti i nastat će novi led. Koristite plastične strugalice koje neće oštetiti staklo, a nikako metalne predmete jer su oštećenja vjetrobrana zajamčena. Ukoliko je automobil okovan ledom, prije pokretanja motora provjerite jesu li svi brisači isključeni kako bi ste izbjegli pregaranje, u boljem slučaju osigurača, a u lošijem i češćem preopterećenog motora brisača koji ne može pokrenuti blokirane brisače. Isto vrijedi i za električno pokretane prozore, ne otvarajte ih dok niste sigurni da su slobodni od leda.

snijeg-1

Kada ste pokrenuli motor nema potrebe za njegovim zagrijavanjem u mjestu, jer će se brže i ravnomjernije zagrijati ako vozite. Daleko je važnije da u fazi dok motor nije postigao radnu temperaturu ne forsirate, već ga laganom vožnjom zagrijete. Uostalom, lagana i nježna vožnja je i najvažnije zimsko pravilo.

Nježno i mekano s gasom, kočnicom i upravljačem, uz dobre zimske gume, preduvjet su sigurnog dolaska na cilj

Svaki nagli pokret ozbiljno remeti stabilnost vozila zbog smanjenog prijanjanja guma za kolnik. Zakoni fizike su neumoljivi i ne treba se zavaravati da ste iznad njih. Osobito su u zabludi pojedini vlasnici vozila s pogonom na sva četiri kotača koji čak vjeruju da im zbog toga ne trebaju ni zimske gume. Žive u ogromnoj zabludi, jer 4×4 automobili nešto bolje i dulje drže kontakt s podlogom, ali kada se on izgubi povratka u pravilu nema. Vještiji vozači će automobile s pogonom na samo jednu osovinu uspjeti vratiti u željenu putanju ukoliko krenu van zavoja nosom ili stražnjicom, dok automobili s pogonom na obje osovine u pravilu „bježe“ objema osovinama, a onda je povratak premija na lotu. Zato je ulaganje u dobre zimske gume najisplativija investicija. One su posebno dizajniranog profila koji bolje grabi podlogu i izbacuje vodu, ali najvažnije je da su načinjene od mekše mješavine koja zadržava elastičnost i na niskim temperaturama. Ne zaboravite da oznaka M+S (Mud+Snow, Blato+Snijeg) nije ujedno i zimska guma. Oznaka karakterizira profil koji se lakše prazni-čisti od snijega i blata, a oznaka zimske gume su snježne pahuljice i simbol planine, nalik Triglavu.

Smanjena brzina, povećani razmak i nježni pokreti trebaju vam uvijek biti na umu. Ukoliko vozite po mokrom kolniku a temperatura je oko nule ili u minusu budite naročito oprezni na nadvožnjacima i mostovima jer je na njima temperatura kolnika niža i moguća je poledica. Možete je prepoznati i po drugačijem (mat) odsjaju kolnika, ali i čuti jer se smanji buka – šuštanje vode koju kotači podižu u vožnji. Upravo poledica ili crni led kako je zovu u mnogim zemljama je najopasnija jer iznenadi vozače, na nju dolaze prevelikom brzinom i u pravilu pregrubo, pomalo panično reagiraju.

Navečer očistite auto (imat ćete manje posla ujutro), preventivno našpricajte bravice i podignite brisače od vjetrobrana. Ukoliko nemate garažu, kada perete automobil, učinite to ako je dan sunčan, a temperatura u plusu, ili prije kupovine u nekom šoping centru, jer će se u nešto toplijoj garaži auto dobrim dijelom osušiti dok vi obavite kupnju. Time su i šanse da ga ujutro pronađete okovanog i neupotrebljivog daleko manje.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila