Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Automobile treba redovito održavati

Novosti

Automobile treba redovito održavati

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalne besplatne, edukativne, sigurnosno-preventivne akcije “Dani tehničke ispravnosti vozila 2014”. Akcija je od 24. do 29. studenog 2014. provedena na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i stanica za tehnički pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Težište u akciji bilo je na pružanju savjeta vozačima glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu, a provodila se kao i tijekom proteklih godina, u razdoblju koje prethodi zimskim uvjetima na cesti. I u ovaj puta je za prvih 10.000 vozača koji su sudjelovali u akciji osiguran poklon u vidu trolitarskog pakiranja tekućine za pranje vjetrobranskog stakla vozila prilagođenog uporabi u zimskim uvjetima te strugača za led, čime se potiče veća sigurnost cestovnog prometa.

Ukupno je akciji pristupilo 13.835 vozila, ili 19,9 posto više nego 2013., te organizatori odaziv ocjenjuju primjerenim, a ujedno pruža i reprezentativne statističke podatke koje je moguće grupirati i upozoriti vozače na opasnosti.

Akcija je provedena u svih 159 stanica za redovni tehnički pregled vozila, isključivo s preventivno-sigurnosnim karakterom te je bila dragovoljna i besplatna za vozače. Temeljena je na poticanju vozača na sudjelovanje u prometu s tehnički ispravnim vozilima odnosno izbjegavanju prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

Najviše je bilo osobnih automobila, njih 13.668, a nakon iscrpnih pregleda i obrade rezultata vidljivo je da je od ukupnog broja vozila koja su ove godine pristupila akciji, kod njih 5.283 ili 38,2 posto utvrđena tehnička neispravnost. U Hrvatskom autoklubu komentiraju kako je ovo rezultat vrlo sličan rezultatu akcija održanih prošlih godina, te je i dalje zamjetno da stanje tehničke ispravnosti voznog parka u Hrvatskoj nije na osobito visokoj razini.

U sklopu M1 kategorije vozila, odnosno kod osobnih vozila, dominantne skupine pogrešaka ili tehničke neispravnosti bile su one uređaja za kočenje – na 2.177 vozila, uređaja za osvjetljavanje – na 1.920 vozila, ovjesa i kotača – na 1.206 vozilu, motora – na 856 vozila, uređaja za upravljanje – na 709 vozila i ispušnog sustava (EKO test) – na 559 vozila. Sve ove dominantne kategorije pogrešaka zabrinjavaju jer je riječ o sklopovima koji su ključni za sigurnost vozila, odnosno vozača, putnika, ali i ostalih sudionika u prometu koji bi mogli biti kolateralne žrtva manjkavog održavanja automobila.

U Hrvatskom autoklubu kažu kako su akciji pristupala i vozila proizvedena 2014., njih ukupno 33, dok je najstarije vozilo koje je sudjelovalo u akciji iz 1959. Kao i ranijih godina, najveći broj vozila s utvrđenom tehničkom neispravnošću u akciji bio je starosti 12 do 14 godina, tj. godina proizvodnje im je 2000.-2002. Kod većine vozila koja su sudjelovala u akciji a starija su od pet godina te im je istekao garantni rok, utvrđeno je više različitih grešaka. Prosječna starost voznog parka naše zemlje za osobne se automobile povećava i iznosi više od 12 godina, a prosječna starost svih vozila je veća od 13 godina. Također, u Hrvatskoj raste uvoz upravo automobila tih godišta, te su rezultati ove akcije jasan signal vlasnicima da 2ije dovoljno samo posjedovati automobil, nego ga treba redovito održavati u servisima.

Velika razlika u prosječnom postotnom iznosu tehnički neispravnih vozila utvrđenih na redovitim tehničkim pregledima od 21,6% (koliko ih je bilo u prvih deset mjeseci 2014.), u odnosu na 38,2% utvrđenih tijekom ovogodišnje akcije, proizlazi iz starosne strukture pretežno starijih vozila koja su većinom pristupila akciji. No ovo je sasvim jasno i dovoljno upozorenje da na našim cestama ima mnogo automobila koja imaju problema s tehničkom ispravnošću. U Hrvatskom autoklubu vjeruju kako će vlasnici vozila koji su iskoristili mogućnost besplatnog tehničkog pregleda u sklopu akcije poduzeti i aktivnosti za otklanjane utvrđene tehničke neispravnosti, što je izravan doprinos povećanju sigurnosti prometa na našim cestama.

Rezultati poručuju vozačima: održavajte automobile!

U sklopu akcije putem stanica za tehnički pregled vozila, autoklubova te policijskih uprava i postaja podijeljeno je 25.000 informativnih brošura o akciji, a vozače su na sudjelovanje pozivali i plakati kojima je akcija najavljena, oglasi u više tiskovina, obavijesti o akciji u sklopu informativne TV-emisije „HAK Promet info“, radijske obavijesti tijekom javljanja izvjestitelja HAK-a o stanju u prometu, web-stranice HAK-a i člansko glasilo Revija HAK kao i brojni mediji koji su najavili akciju.

Uspješnosti akcije i odazivu vozača doprinijeli su svi sudionici akcije – od stanica za tehničke preglede do medija, procjenjuju u HAK-u, zahvaljujući i intenzivnoj promidžbenoj kampanji, poklonu sudionicima te otvorenosti samih vozača na poruke pozivanja i upozorenja. Nažalost, izostao je odaziv vozača teretnih i priključnih vozila „većih“ kategorija (N2, N3, O3, O4).

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila