Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Dnevna svjetla više nisu obavezna

Novosti

Dnevna svjetla više nisu obavezna

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanja vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila. U HAK-u naglašavaju kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl. 102., NN 67/2008) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja prometnih propisa, HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

moto_svjetla

U pojedinim Europskim zemljama ostaje obveza korištenja dnevnih ili kratkih svjetala, bez obzira na doba godine. Kako bi ste izbjegli neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni, svjetla obavezno nastavite koristiti kada ste na cestama u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama dnevna svjetla obavezna su u Italiji, dok su u Mađarskoj obavezna na cestama izvan naselja.

clock-spring

Obveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer većom vidljivošću i za sunčanih dana doprinose povećanju sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima, zaključuju u HAK-u.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila