Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Test autosjedalica: Jeftinije često i lošije

Novosti

Test autosjedalica: Jeftinije često i lošije

Hrvatski autoklub objavio je rezultate jesenskog testa 11 dječjih autosjedalica, ovog puta manje poznatih i jeftinijih marki koje se na različitim internetskim stranicama uglavnom nude po relativno niskim cijenama. Kako članovi europskih autoklubova često postavljaju upite o njihovoj kvaliteti, u ovom testiranju su baš proizvodi nižeg cjenovnog razreda, koji se i na našem tržištu nude po cijeni od petstotinjak kuna, podvrgnuti strogim mjerenjima prema najvažnijim kriterijima sigurnosti, jednostavnosti korištenja, ergonomiji, čišćenju, završnoj obradi te upotrebi štetnih sastojaka.

Bebehut Front 1

Ovogodišnje će testiranje ući u povijest kao jedno od onih s prosječno najlošijim rezultatima. Od 11 proizvoda namijenjenih različitim grupama težine, više od polovice nije zadovoljilo. Čak šest dječjih auto sjedalica palo je na testu i dobilo neprolaznu ocjenu, a tragično je što je čak pet od šest proizvoda s čistom jedinicom neprolaznu ocjenu zaradilo zbog nedovoljne sigurnosti. Doista poražavajući podatak jer dječja sjedalica, koliko god bila jeftina, trebala bi služiti za zaštitu mališana, no dobiveni rezultati u praksi to demantiraju.

Negativno ocijenjene sjedalice (Nania Safety Paris SP, Tiggo Bebehut, United-Kids Alpha Deluxe, United-Kids Kid Comfort, United-Kids Kidstar i Nania Starter SP) u pravilu imaju visok rizik od ozljeda pri frontalnom ili bočnom sudaru, a posljednja iz Nanije srušena je na ispitu zbog povećanog udjela štetnih sastojaka pronađenih u samom proizvodu, ponajviše znatnih količina plastifikatora.

Takav poražavajući rezultat u kriterijima sigurnosti nikako se ne može opravdati i nemoguće ga je popraviti ili nadoknaditi u ostalim testnim kriterijima. Kod djece je vrat izuzetno osjetljiv. Svaki roditelj zna da glavu tek rođenog djeteta treba pridržavati čak i kad se ono nosi u rukama. Zbog toga je tijekom prevoženja djeteta u automobilu potrebno osigurati da sjedalica podržava cijelo tijelo i što dulje ga voziti u smjeru obrnutom od smjera vožnje jer takve vrste sjedalica pružaju optimalnu zaštitu. Kad su u pitanju konačni rezultati, u sigurnosnom kriteriju nema mjesta za fleksibilnost i zbog toga je ovogodišnji rezultat u prosjeku izuzetno loš. Ipak, treba napomenuti kako su naša testiranja znatno zahtjevnija od onih koja se rade prilikom odobrenja određenog proizvoda, no naše je mišljenje da je sigurnost djeteta ipak najvažniji faktor te od toga HAK i njegovi partneri neće odustati.

Kid Comfort Gurt

Od sjedalica koje su ove jeseni prošle na testu, četiri su dobile srednju ocjenu “zadovoljavajuće” (Nania Racer SP, Fisher Price FP3000 i FP4000, Vivitta JAN AB 710-B), a tek jedna je prošla s ocjenom “dobar” ili korak do najbolje. Tako za pobjednika jesenskog testiranja mirne savjesti možemo proglasiti sjedalicu Obaby Tiny Tatty Teddy koja je namijenjena grupi 0+, proširenju grupe 0 i koja se može koristiti do težine od 13 kilograma, a postavlja se isključivo u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Ova sjedalica jedina pruža vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i prosječan pri bočnom sudaru, izuzetno se stabilno postavlja u automobil, pojas se može dobro i jednostavno zategnuti i zakopčati, a na njoj će vam biti zahvalni i vaši mališani koji neće imati problema s ergonomijom jer Obaby pruža dobru potporu za noge i djetetu omogućuje lijep pogled izvan automobila.

„Odlikaša“ ponovno nije bilo, no u ovom cjenovnom razredu možda bi to bilo i previše za očekivati.

Ponuda jeftinih dječjih autosjedalica prilično je velika, no detaljan pregled pokazao je da se ovi proizvodi razlikuju samo u nekim sitnim detaljima, primjerice drugačijem rasporedu zaštitnih rebara, a ponekad se čak i identični proizvodi prodaju pod drugačijim imenima. Zbog toga jeftinijim autosjedalicama treba pristupati s velikim oprezom.

Safety Paris Front 2

Od 2000. godine HAK i njegovi partneri – europski autoklubovi svake godine objavljuju barem jedan usporedni test dječjih sjedalica u svim težinskim kategorijama. Više informacija o dosadašnjim testiranjima i rezultatima pojedinih dječjih sjedalica, kao i njihovom korištenju dostupno je u Reviji HAK.

sjedalice test

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila