Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Upozorenje zbog najavljenih padalina

Novosti

Upozorenje zbog najavljenih padalina

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), za sljedećih nekoliko dana najavljene su obilne snježne padaline u gorskim krajevima te u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Očekuje se iznimno otežan promet, posebice na tim područjima, česte zastoji na gradskim i prigradskim cestama, te zbog zimskih uvjeta isključivanje teretnih vozila (kamiona s prikolicama i tegljača s poluprikolicama) na za to predviđenim mjestima.

HAK savjetuje vozačima neka, ukoliko je to moguće, odgode putovanje.

Ako put nije moguće odgoditi, prije puta provjerite stanje svog vozila, osobito guma, na put ne krećite bez zimske opreme i pravovremeno se informirajte o stanju i prohodnosti cesta.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2014. do 15. travnja 2015.(NN 145/2013) obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg (pripravni za postavljanje na pogonske kotače ili na jednu pogonsku osovinu kod vozila s pogonom na sva četiri kotača).

Goodyear UltraGrip8S obzirom da zimske gume nisu namijenjene samo za snijeg već su na temperaturama manjim od +7°C elastičnije, bolje prijanjaju, imaju veći broj šara i odvodnih kanala te bolje izbacuju veće količine suhog snijega, ali i snijega pomiješanog s vodom, preporučljiva je njihova upotreba.

Zbog najavljenih snježnih oborina, od 5. veljače 2015. god u 5,00 sati u Republici Sloveniji bit će zabrana prometa za teretna vozila iznad 7,5 t, do opoziva odluke tj. prestanka zimskih uvjeta. Na svim graničnim prijelazima bit će zabrana ulaska u Republiku Sloveniju za navedenu skupinu vozila.

Informativni centar Hrvatskog autokluba izvještavat će o trenutnom stanju i prohodnosti cesta u RH. Sve dodatne informacije dostupne su 24 sata dnevno na info telefonu:072/777-777, moguće ih je pronaći i na internetskim stranicama AMK “Slavonac” i Hrvatskog autokluba,
te na aplikaciji za pametne telefone dostupnoj za sve platforme (http://www.hak.hr/smartphone/hak).

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila