Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

I ti možeš spasiti život

Novosti

I ti možeš spasiti život

Hrvatski autoklub i Hrvatski Crveni križ pokrenuli su projekt „I ti možeš spasiti život“. Hrvatski autoklub predao je Hrvatskom Crvenom križu opremu za oživljavanje – šest lutaka za vježbu pružanja prve pomoći te dvije daske za imobilizaciju, a donirana oprema ustupa se gradskim organizacijama Crvenog križa Dubrovnika, Gospića, Knina, Križevaca, Vinkovaca i Zagreba.

Nabava opreme potpomognuta je donacijom Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA), koja je u svibnju 2014. potpisala Memorandum o razumijevanju sa Međunarodnom federacijom Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), u nastojanju smanjivanja broja ozlijeđenih i smrtno stradalih na cestama. FIA je pozvala autoklubove iz cijelog svijeta da se pridruže inicijativi posvećenoj poboljšanju svijesti o važnosti prve pomoći i nominiraju projekte za program donacija nazvan „Giving everyone the chance to be a life-saver“. Hrvatski Crveni križ podupro je Hrvatski autoklub u nominaciji projekta „I ti možeš spasiti život“, koji je, uz još 12 projekata iz cijelog svijeta FIA nagradila s 5.000 eura.

U našoj zemlji nekoliko tisuća osoba godišnje umre jer im nitko nije pomogao u prvih nekoliko minuta od trenutka nesreće ili naglog obolijevanja.

DR. IGOR BIČANIĆ, Crveni križ Zagreb

„Oko 70 posto osoba koje umru nakon srčanog udara – nisu trebali umrijeti, a od oko 400 reanimiranih osoba, svega njih tri izađu iz bolnice bez posljedica po zdravlje“ kazao je dr. Bičanić i dodao kako se svakih pet godina doktrina pružanja prve pomoći mijenja te je rješenje za ove tragične brojke – sustavna edukacija iz područja pružanja prve pomoći.

U našoj zemlji je u prometnim nesrećama od 1964. do 2013. poginulo 47.206 osoba, što odgovara veličini Siska ili Varaždina.

MR. SC. KREŠIMIR VIDUKA, HAK

„Hrvatski autoklub i Hrvatski Crveni križ surađuju godinama u edukaciji i provedbi ispita iz pružanja prve pomoći za kandidate za vozače. Pred dvije godine zajedno smo proveli međunarodno istraživanje u sklopu projekta EuroTest koje je pokazalo da tek 7% vozača zna pružiti prvu pomoć na pravilan i kvalitetan način. Prošle godine Hrvatski autoklub i Hrvatski Crveni križ educirali su sve mehaničare i vozače HAK-a na poslovima pomoći na cesti“ rekao je mr.sc. Viduka dodavši kako je cilj projekta podići svijest o važnosti poznavanja pružanja prve pomoći pogotovo jer se može dogoditi da ćemo je trebati sami ili nama najdraže osobe.

Prilikom čina primopredaje opreme, glavni tajnik Hrvatskog autokluba Zvonko Šmuk i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt kazali su kako ovaj projekt predstavlja daljnji iskorak u suradnji dvije organizacije, a na boljitak svih naših sugrađana.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila