Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Male razlike među najboljima

Novosti,Savjeti i korisno

Male razlike među najboljima

Test može dati smjernice koji proizvod izabrati, ali nikako ne treba biti odlučujući faktor jer su razlike u rezultatima od kategorije do kategorije često velike

Nastavljajući višegodišnju tradiciju, europski autoklubovi i HAK su uoči sezone kiša, snijega i nižih temperatura testovima podvrgnuli 32 zimske gume, po 16 u svakoj od dvije ćesto korištene dimenzije. Manju, 205/60 R16, koriste manja SUV-vozila kao što su Dacia Jogger, Ford EcoSport, Hyundai Kona, KIA Xceed, Mini Countryman, Nissan Juke, Opel Crossland, Renault Captur, SEAT Arona, Škoda Kamiq i VW T-Roc koji je ove godine bio i testno vozilo. Veću dimenziju, 225/45 R17, najčešće koriste kompakti poput Alfa Romeo Giuliette, Audija A3, BMW-a serije 1 i 2, Fiata 500L, Honde Civic, Lexusa IS, Mercedesa klase A i B, Peugeota 308, Toyote Corolle i VW Golfa (testno vozilo).

Pod povećalo su bile stavljene četiri glavne kategorije na području voznih osobina: upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost (ponašanje na suhoj i mokroj podlozi te u zimskim uvjetima nosilo je 70% ukupne ocjene), dok je prvi put analizirana i održivost guma (predviđena kilometraža, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka – preostalih 30%). Iako ni jedan proizvod nije zaslužio maksimalnu ocjenu izvrstan, ukupni dojmovi s testa su više nego pozitivni jer je čak trećina modela (11/32) zavrijedila prvu sljedeću ocjenu vrlo preporučljivo, potom slijedi većina guma koja se preporučuje (18), djelomično se ne preporučuje ni jedna (što je također dobar znak), dok se samo tri pneumatika ne preporučuju. To su Lassa Snoways 4 (Turska) i Austone Athena SP-901 (Kina) u manjoj te Kormoran Snow (Poljska) u većoj dimenziji.

Ocjene u testu prilagođene su onima koje poznajemo iz obrazovnog sustava. Dakle od 1 do 5. Najniža ocjena bi bila Ne preporučuje se (1), a najviša Izvrstan (5). Najviših ocjena u testu nema pa je sljedeća najbolja Vrlo preporučljivo (4), potom slijedi Preporučuje se (3) i Djelomično se preporučuje (2)

U manjoj dimenziji (205/60 R16) i ovaj puta se potvrdilo da ne mora biti dobro samo ono što je skupo, jer je gotovo svaki drugi proizvod vrlo preporučljiv (7/16 ili čak 43,75%). Među njima čak četiri se mogu pohvaliti respektabilnim ocjenama i na području voznih osobina i na području održivosti (Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ i Continental WinterContact TS 870 P), dok su se druge tri gume istakle više voznim osobinama nego održivošću (Hankook Winter i*cept RS3, Bridgestone Blizzak LM 005 i Firestone Winterhawk 4). Sve tri su podbacile u kategoriji – relativno male predviđene kilometraže u usporedbi s konkurentima, ali ih je spasio sustav donošenja ukupne ocjene, u omjeru 70:30 u korist voznih osobina.

U vrhu, razlike su male, ali ipak vrijedne pozornosti. Radite li godišnje puno kilometara (čak i na autocestama), većinu kilometara ćete biti na suhoj podlozi, a tu su samo dvije gume vrlo preporučljive: Dunlop Winter Sport 5 i Michelin Alpin 6. Obje vozaču daju kvalitetne povratne informacije, precizno držanje smjera kretanja i sve pokrete na upravljaču prenose na podlogu sukladno očekivanjima. Ukratko, nema iznenađenja, a uz to im je i predviđena kilometraža vrlo velika. Ostala petorka nije toliko precizna u prenošenju informacija s upravljača, no ne zaostaje na području naglih izbjegavanja sudara ili po dužini zaustavnog puta, gdje su u razini s najboljima. Na mokroj podlozi svih sedam briljira kratkim zaustavnim putevima i nude solidne osobine kod uzdužnog akvaplaninga. Kod poprečnog akvaplaninga samo Hankook Winter i*cept RS3 i Michelin Alpin 6 ne idu iznad preporučljive razine (nisu vrlo preporučljivi). Hankook Winter i*cept RS3 u zimskim je uvjetima najbolji na testu, za razliku od Goodyeara UltraGrip 9+, kojemu na snijegu nedostaje preciznosti.

Na mokroj podlozi su ocjenu Preporučuje se zaslužili BFGoodrich G-Force Winter 2, Fulda Kristall Control HP 2, Kleber Krisalp HP3, Falken Eurowinter HS02, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac i Uniroyal WinterExpert, dok im za višu ocjenu (Vrlo preporučljivo) malo nedostaje na području sigurnosti. Konkretno, sve osim Falken Eurowintera HS02 i Vredestein Wintraca slabije prianjaju uz mokru podlogu i tijekom zime češće pokazuju nedostatke u vlažnim uvjetima u odnosu na konkurenciju, prvenstveno po pitanju preciznosti (javlja se podupravljanje i preupravljanje), zatim gubitka čvrstog kontakta s podlogom i nešto dužeg zaustavnog puta (pogotovo kod lagano zakrenutog upravljača). Ova skupina ujedno donosi proizvode s najvećom (Fulda Kristall Control HP 2) i najmanjom (Uniroyal WinterExpert) procijenjenom kilometražom.

 

Na kraju dvije gume u ovoj dimenziji (205/60 R16) ne preporučuju se zbog jasnih sigurnosnih nedostataka te su se našle na dnu liste. Model Lassa Snoways 4 nije uopće loš na suhoj i vlažnoj podlozi, ali zato drastično zaostaje za konkurencijom u zimskim uvjetima. S druge strane, model Austone Athena SP-901 potukao je konkurenciju baš na snijegu i ledu, dok se na suhom samo djelomično preporučuje, a na mokrom se uopće ne preporučuje (slaba upravljivost, najduži zaustavni put, najlošije karakteristike kod akvaplaninga). Da nedostatak nije zanemariv, potvrđuje podatak da u trenutku kad se vozilo opremljeno modelom Bridgestone Blizzak LM 005 zaustavi, vozilo na koje je montiran model Austone Athena SP-901 još uvijek ima brzinu od gotovo 40 km/h, što je u svakodnevnom prometu veliki sigurnosni problem. 

Od 15. studenog do 15.travnja zimska je oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika

 

U većoj dimenziji 225/45 R17 izdvojile su se četiri gume kao vrlo preporučljive, njih čak 11 se preporučuje, a samo jedna se ne preporučuje. Samo je Continental WinterContact TS870 ostvario podjednako dobre rezultate i na području voznih osobina i na području održivosti. Preostale tri vrlo preporučljive gume: Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip Performance + i Dunlop Winter Sport 5, za nijansu su bolje na ekološkom nego na sigurnosnom planu. Tek Dunlop blago zaostaje na mokroj podlozi.

Središnji dio tablice zauzima 11 pneumatika, a kojih su tri dobra na području održivosti i samo solidna na području voznih osobina, na kojem bilježe po jedno propadanje. Tako Semperit Speed-Grip 5 ne blista u zimskim uvjetima, Hankook Winter i*cept RS3 nije idealan na suhoj podlozi, a Vredestein Wintrac PRO nije poseban ni na suhom ni na mokrom. GitiWinter W2, Kumho Wintercraft WP52 i Apollo AspireE XP Winter – imaju barem po jedan nedostatak na  i na sigurnosnom i na ekološkom polju. Nokian Tyres WR Snowproof, Pirelli Cinturato Winter 2 i Sava Eskimo HP2 istaknuli su se po velikoj predviđenoj kilometraži, ali su zato dosta slabiji u sigurnosnoj komponenti. Primjerice, Nokian Tyres WR Snowproof je odličan na mokroj podlozi, ali se zato na suhoj podlozi i u zimskim uvjetima jedva preporučuje, no Nokian za ovu sezonu nudi novu gumu Snowproof 2, koja je sigurno unaprijeđena. I Pirelli Cinturato Winter 2 na suhoj podlozi pokazuje jasne nedostatke, dok je na mokroj podlozi i u zimskim uvjetima potpuno siguran. Sava Eskimo HP2 nije briljirao ni na suhoj ni na mokroj podlozi, ali se zato preporučuje u zimskim uvjetima. Na kraju, Yokohama BluEarth-Winter V906 i Bridgestone Blizzak LM005 nisu se istaknuli niti na sigurnosnom (prvenstveno zbog nedostataka u zimskim uvjetima) niti na ekološkom planu. Model Bridgestone Blizzak LM005 bio je čak najslabiji i u zimskim uvjetima i na polju predviđene kilometraže.

bridgestoneblizzaklm005
Bridgestone Blizzak LM005

Kormoran Snow najgori je i na suhoj (malo povratnih informacija, spor odgovor nakon akcije upravljačem, rano i snažno preupravljanje kod naglog izbjegavanja sudara) i na mokroj podlozi (na mjestu gdje se Hankook zaustavi, ova guma se kotrlja čak 36 km/h, najlošija kod uzdužnog i poprečnog akvaplaninga). Nije mu pomogao ni podatak da je na snijegom pokrivenoj podlozi – najbolji!

Ne zaboravite, ovaj test može dati smjernice koji proizvod eventualno izabrati, ali nikako ne treba biti odlučujući faktor jer su razlike u rezultatima od kategorije do kategorije često velike. Zato je potrebno uvažiti vlastite afinitete i potrebe, stil vožnje, vrijeme provedeno u automobilu (prosječan broj prevaljenih kilometara), zemljopisno okruženje… Iako će novac biti značajan čimbenik, nikako ne zaboravite da sigurnost nema cijenu.

205/60R16

Dunlop Winter Sport 5 – vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– nešto bučnija guma

Michelin Alpin 6 – vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu

Goodyear UltraGrip 9+ – vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, dobra na mokrom, velika predviđena kilometraža, najučinkovitija guma na testu

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Continental WinterContact TS 870 P – vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, još dobra predviđena kilometraža

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Hankook Winter i*cept RS3 – vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža

Bridgestone Blizzak LM 005 – vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

Firestone Winterhawk 4 – vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo dobra kod uzdužnog akvaplaninga, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

BFGoodrich G-Force Winter 2 – preporučuje se

+ još sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom, nedostaci na mokrom

Fulda Kristall Control HP 2 – preporučuje se

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, iznadprosječno lagana, mala potrošnja goriva

– nedostaci na mokrom, manji nedostaci na snijegu

Kleber Krisalp HP3 – preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, mala potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Falken Eurowinter HS02 – preporučuje se

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, još dobra predviđena kilometraža, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima

Barum Polaris 5 – preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Vredestein Wintrac – preporučuje se

+ još dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom

Uniroyal WinterExpert – preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, još mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Lassa Snoways 4 – ne preporučuje se

+ još dobra na suhom, još dobra na mokrom, dobra predviđena kilometraža, još izdržljiva guma, dobra potrošnja goriva

– vrlo slaba u zimskim uvjetima, nešto veća težina

Austone Athena SP-901 – ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, izdržljiva guma, vrlo mala potrošnja goriva

– slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom, samo prosječna predviđena kilometraža

 

225/45R17

Continental WinterContact TS 870 – vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža

Michelin Alpin 6 – vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, manji nedostaci na mokrom

Goodyear UltraGrip Performance+ – vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nešto duži zaustavni put na mokrom

Dunlop Winter Sport 5 – vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom

Vredestein Wintrac PRO – preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom

Semperit Speed-Grip 5 – preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Hankook Winter i*cept RS3 – preporučuje se

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom

Giti GitiWinter W2 – preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima, ispodprosječna predviđena kilometraža, nešto niža izdržljivost

Kumho Wintercraft WP52 – preporučuje se

+ dobra u zimskim uvjetima, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, vrlo teška guma

Apollo Aspire XP Winter – preporučuje se

+ sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, nešto veća težina

Nokian Tyres WR Snowproof – preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

Pirelli Cinturato Winter 2 – preporučuje se

+ dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, mala potrošnja goriva

– jasni nedostaci u udobnosti vožnje i nedostaci kod vožnje na limitu na suhom

Yokohama BluEarthWinter V906 – preporučuje se

+ sigurna na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u preciznosti i manji nedostaci kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci u zimskim uvjetima, druga najmanja predviđena kilometraža na testu, manji nedostaci u izdržljivosti, nešto veća težina

Sava Eskimo HP2 – preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, nedostaci na mokrom

Bridgestone Blizzak LM 005 – preporučuje se

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima, mala predviđena kilometraža, mala izdržljivost, iznadprosječna težina

Kormoran Snow – ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nepreporučljiva prvenstveno zbog nedostataka na području sigurnosti, slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila