Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Mladi rizični, iako roditelji ne misle tako

Novosti

Mladi rizični, iako roditelji ne misle tako

Prema rezultatima velikog istraživanja kojeg je Goodyear proveo 2014. godine među 6805 roditelja mladih vozača u 19 država , velika je većina roditelja u Europi (84%) uvjerena da njihova djeca većinom voze sigurno usprkos tome što podaci pokazuju da je ponašanje mladih vozača za vrijeme vožnje često prilično rizično. Potvrđuju to i zaključci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prema kojima su prometne nesreće glavni razlog smrtnih slučajeva u dobnoj skupini od 15 do 24 godine u Europi . Štoviše, čimbenik rizika za sudare među mladim vozačima dva do tri puta je veći nego među vozačima s više iskustva. Prema mišljenju roditelja i instruktora vožnje osnovni je razlog nepromišljenog ponašanja mladih tijekom vožnje nedostatak iskustva i smanjena pozornost zbog mobilnih uređaja. Pokazuju to i rezultati prethodnog ispitivanja kojeg je Goodyear proveo 2012. godine na 6400 mladih vozača koji potvrđuju da je njihovo ponašanje za volanom prilično rizično – 66% priznalo je da voze prebrzo, a 44% da za vrijeme vožnje telefoniraju bez slušalica.

Uvođenje crne kutije i postupno dobivanje vozačke dozvole aktualne su inicijative namijenjene povećanju sigurnosti u cestovnom prometu

Jedna od inicijativa namijenjena povećanju sigurnosti u cestovnom prometu koja se ispitivala među roditeljima u posljednjem Goodyearovom istraživanju bila je i upotreba crne kutije (black box) – vrste tehnologije telematike pomoću koje se prati i bilježi način vožnje. Rezultati su pokazali kako polovica roditelja mladih vozača u EU (46%) podupire uporabu tehnologije crne kutije koja bi im omogućila praćenje brzine i načina vožnje njihove djece te kako bi imali veću kontrolu. Nadzor nad vožnjom u vozilu mogao bi osjetno smanjiti rizično ponašanje vozača, osobito mladih. Ispitivanje je, naime, pokazalo da mladi puno bolje voze ako su svjesni da ih roditelji promatraju. U Europi je među instruktorima vožnje koji preporučuju uporabu spomenute tehnologije postotak podjednak i iznosi 47%.

GDruga inicijativa koja je namijenjena povećanju sigurnosti u cestovnom prometu i kojoj veliku podršku pružaju i roditelji i instruktori vožnje jest postupno dobivanje vozačke dozvole.
Svrha je sustava postupnoga dobivanja vozačke dozvole osigurati vozačima početnicima vozno iskustvo i vještine, postupno i u okolini s niskim stupnjem rizika. Postupno dobivanje vozačke dozvole općenito ograničava noćnu vožnju, vožnju po autocestama, vožnju u početnim fazama bez nadzora te broj i dob suputnika, s time što postupno povlači ograničenja, a s vremenom kandidat nakon dodatne provjere može dobiti punu dozvolu. U Europskoj uniji postupnom dobivanju vozačke dozvole sklono je 42% roditelja, a izvan EU (Turska) takvom konceptu izrazilo je sklonost čak 85% anketiranih roditelja. Postupno dobivanje vozačke dozvole podržava čak i 67% instruktora vožnje.

Goodyear je u protekle tri godine proveo tri ispitivanja o sigurnosti u cestovnom prometu – među mladim vozačima (2012.), instruktorima vožnje (2013.) i roditeljima mladih vozača (2014.). Jedan od ciljeva svih navedenih ispitivanja bio je ukazati na potrebu veće suradnje između roditelja, mladih vozača i instruktora vožnje kako bi se djecu osposobilo na sigurnu i odgovornu vožnju. Najnovije Goodyearovo ispitivanje iz 2014. godine uključivalo je više od 6800 roditelja mladih vozača (u dobi od 16 do 25 godina) iz 19 država Europe, Srednjeg istoka i Afrike. Svrha je istraživanja bila bolje razumjeti odnos roditelja prema prometnoj sigurnosti, bilo da je riječ o uzoru koji roditelji pružaju kao vozači ili o njihovoj pomoći djeci pri učenju vožnje. Goodyear je i u ovom istraživanju surađivao s različitim partnerima. Psiholozi iz Traffic Psychology International pomogli su u sastavljanju upitnika i stručnim mišljenjem dali povratne informacije o ispitivanju. Stručnu ocjenu dalo je i Europsko udruženje roditelja (European Parents Association) koja okuplja brojne udruge roditelja s područja cijele Europe. Istraživanje provedeno 2013.godine uključivalo je 2334 instruktora vožnje iz petnaest zemalja, dok je 2012. godine Goodyear proveo sveeuropsko istraživanje koje je uključilo više od 6400 mladih vozača kako bi ispitao odnos mladih vozača i sigurnosti u cestovnom prometu.

 

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila