Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Neka odmor to doista i bude

Novosti

Neka odmor to doista i bude

Kalendarski, temperaturno i u svakom drugom pogledu ljeto je počelo i krenula je sezona godišnjih odmora. Nakon restrikcija, zatvorenih granica i drugih nedaća koje je donijela pandemija virusa Covid-19, mnogi su već proteklog, za neke produženog vikenda pohrlili prema jadranskim destinacijama u potrazi za odmorom i osvježenjem.

Kako bi odmor bio zadovoljstvo i kako bi ste u njemu uživali, potrebno je voditi računa o kvalitetnim pripremama i poštivanju nekih stari i nekih novih pravila. Pred polazak na putovanje izbjegavajte pregrijan auto, a na put je mudro kretati kasno popodne ili rano ujutro. Svakako ukalkulirajte moguće zastoje u prometu i dulje stajanje na suncu (radovi prometne nesreće, trajekti i sl.). Dobro je osigurati dovoljno osvježavajućih napitaka i vode ili planirajte zaustavljanja na odmorištima koja su dobro opremljena. Ukoliko iz Slavonije prema odredištu koristitie autocestu A3 vodite računa da većeg broja odmorište i benzinskoih postaja na koje smo naviknuli – više nema. Tako vi še ne postoje postaje Staro Petrovo Selo, Nova Gradiška, Novska, Stari hrastovi i Ježevo uz sjeverni trak autoceste, a postaje Ribarska kuća i Sredanci uz južni trak. Vodite o tome računa, pa na put krenite punog rezervoara i s odgovarajućom zalihom pića i hrane, osobito imate li u automobilu djece.

O njima osobito treba voditi računa u uvjetima toplinskog vala koji traje posljednjih dana, a prema najavama metorologa mogao bi trajati nekoliko tjedana. Sjedalica za auto je najvažniji dio opreme za dijete. Ne zavaravajte se da je roditeljsko naručje jedno od najsigurnijih mjesta jer u vožnji ono je opasno mjesto. U slučaju sudara roditeljsko tijelo može prignječiti dijete, ili ako je roditelj vezan, dijete od udarca može biti izbačeno iz naručja. Autosjedalice iznimno su učinkovite u sprečavanju ozljeda i smrti djece u prometnim nezgodama. Naime, po brojnim istraživanjima, u polovici smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina, ona nisu bila vezana u autosjedalici. U velikoj većini slučajeva gdje su djeca vezana i ipak stradala – ona nisu bila vezana ispravno.

Iluziju kako je dijete u naručju sigurno razbija podataka da na objekte u vozilu pri sudaru brzinom od svega 25 km/h djeluje sila oko 20 puta jača od težine objekta. To znači da dijete od 5 kg u naručju postaje teško oko 100 kg i nemoguće ga je zadržati u rukama. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na stražnje sjedalo, umjesto na prednje, smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%, bez obzira na to da li vozilo ima zračni jastuk na suvozačevom mjestu. Jednako je opasno poleći dijete na stražnje sjedalo jer u slučaju sudara nekontrolirano u snu dijete leti kroz automobil i gotovo izvjesno teško stradava.

Ukoliko namjeravate na put preko granica Republike Hrvatske, svakako se informirajte o trenutnom važećim uvjetima u zemlji u koju idete, kao i o uvjetima u zemljama kroz koje prolazite, kako bi ste izbjegli neugodnosti, čekanja ili prekid putovanja. Od početka lipnja Hrvatska je uvela zelene potvrde, takozvane Covid putovnice koje omogućavaju nesmetano putovanje osobama koje su cijepljene, preboljele covid-19 u zadnjih 180 dana ili su testirane u zadnjih 72 sata. Potvrde se izdaju u PDF formatu, putem sustava e-Građani, a u fizičkom obliku u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Cijepljenim osobama potvrda će vrijediti 210 dana od dana cijepljenja drugom (ili jedinom) dozom cjepiva a cijepljenima samo prvom dozom potvrda vrijedi 42 dana za Pfizerovo i 84 dana za AstraZenecino cjepivo. Ukoliko se potvrda izdaje na temelju negativnog testa, on ne smije biti stariji od 72 sata, dok osobe koje su preboljele COVID-19 mogu dobiti potvrdu 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa, a valjana 180 dana od tog datuma.

Ipak, pred samo putovanje još jednom provjerite je li se nešto promijenilo i imate li svu potrebnu dokumentaciju. Opustite se, godišnji odmor je pred vama i ne dozvolite da ga žurba, nervoza i(li) nešto slično pretvore u katastrofu.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila