Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Od danas svjetla neobavezna danju

Novosti

Od danas svjetla neobavezna danju

Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed noćas je počelo ljetno računanje vremena. Podsjetimo, ljetno računanje vremena u 2018. počinje 25. ožujka u dva sata tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u dva sata računa kao tri sata. Kako se godinama vode rasprave i lome koplja ima li pomicanje sata uopće više smisla, jer željene uštede u potrošnji energenata više ne daju rezultate, ove godine se činilo kako bi se od ove prakse napokon moglo odustati. Europska je komisija donijela svojevrsnu preporuku, no, prepustila članicama da same odluče hoće li odustati od pomicanja kazaljki. Dok se Europa ne pridruži Rusiji i još nekim zemljama koje ne prave razliku između zimskog i ljetnog računanja vremena, ostaje nam poštivati Zakone koji su na snazi, a vezani su uz ovaj proces.

Jedan od njih je i onaj o sigurnosti prometa na cestama koji propisuje da vozila tijekom zimskog računanja vremena moraju stalno imati uključena dnevna ili kratka (ukoliko su starijeg godišta pa nemaju ugrađena dnevna) svjetla. Iz MUP-a podsjećaju kako od danas za većinu vozila prestaje ta obveza. Izuzetak su mopedi i motocikli na kojima za vrijeme vožnje cijele godine moraju biti uključena kratka svjetla. I ovdje se vode rasprave povećava li cjelogodišnje cjelodnevno korištenje svjetala sigurnost u prometu jer se vozila (osobito vrlo popularna siva, srebrna, crna,…) ranije uočava ili se time smanjuje sigurnost motociklista čija se svjetla u „šumi” drugih izgube i drugi sudonici u prometu ih prekasno uoče.

cbr600f-16

Proljepšanjem vremena i dolaskom povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama će se uobičajeno povećati broj vozača bicikala, mopeda i motocikala pa svim sudionicima u prometu savjetujemo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska. Pri tome treba voditi računa da je silueta bicikla, mopeda i motocikla vrlo uska i teško uočljiva, a istovremeno, moguće je da se vrlo brzo pribiliže i zbog krive procjene dođe do sudara s često vrlo teškim posljedicama.

Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala valja podsjetiti na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige, a bicikliste koji se kreću kolnikom na javnoj cesti da su noću (i danju u slučaju smanjene vidljivosti) dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti. U slučaju smanjene vidljivosti ili vremenskih nepogoda obveza korištenja svjetala odnosi se na sva vozila.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila