Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Od danas svjetla obavezna i danju

Novosti

Od danas svjetla obavezna i danju

Iako je godinama obaveza korištenja svjetala danju bila vezana uz zimsko računanje vremena, izmijenjenom odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/2019.), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju datumski je određeno od 1. studenog do 31. ožujka. Propisana je i kazna u slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, a vozača će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna.

Nema izmjena za vozače mopeda i motocikala koji su dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilima.  Uz to vozači bicikala tijekom noći (od prvog sumraka do potpunog svanuća), te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, za vozače bicikala propisana je novčana kazna od 500 kuna.

Iako meteorolzi na dane pred nama najavljuju pretežno sunčano te uglavnom suho, ujutro i dio prijepodneva u unutrašnjosti moguća je mjestimice magla ili niski oblaci, uz uglavnom slab vjetar, te temperaturu zraka bez veće promjene pa će posvuda biti razmjerno toplo. No, neka vas osjet ne zavara. U okolnostima jutarnje magle, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na kolnik smanjeno, produžava se zaustavni put i lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom, slijetanja ili prelaska na suprotni dio kolnika. Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti, te da se pripremite za nadolazeću zamjenu ljetnih guma zimskima i pripremite vozilo za zimu.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila