Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Od utorka svjetla, uskoro zimske gume

Novosti,Obavijesti,Savjeti i korisno

Od utorka svjetla, uskoro zimske gume

Nakon što smo u noći između subote i nedjelje pomaknuli satove i spavali sat duže, u danima pred nama slijedi nekoliko važnih promjena vezanih uz promet. Iako je pomicanje sata mnogima znak za stalno korištenje svjetala, unatrag nekoliko godina Zakon o sigurnosti prometa na cestama definira obavezu upaljenih svjetala datumski, a ne samo tijekom zimskog računanja vremena, što je prije bio slučaj. Konkretno, članak 102. zakona kaže da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Propisana je i sankcija za one koji to ne učine pa će vozači koji postupe suprotno odredbama ovog članka biti kažnjeni novčanom kaznom od 300 kn, odnosno 30 eura od početka slijedeće godine. Preračunate li to po propisanom fiksnom tečaju, od Nove godine to će biti 70-ak kuna manje (226,04 kune).

Na motociklima i mopedima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Za dva tjedna bit će obavezna i zimska oprema na vozilima kada će vozači ljetne gume na automobilima morati zamijeniti zimskima. U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine.

Radi se o 839 km autocesta i 1863 km državnih i županijskih cesta te 68 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka. Vozači mogu birati između klasičnih zimskih guma, cjelogodišnjih guma ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lancima za snijeg spremnim za montažu.

Ukoliko ste član AMK “Slavonac” i imate neiskorišteno člansko pravo besplatne zamjene guma, rezervirajte svoj termin putem telefona 031/211-113.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila