Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Oprez! Počela je škola

Novosti,Obavijesti

Oprez! Počela je škola

Ponedjeljak 4. rujna ove će godine obilježiti početak nove školske godine. Kao svake godine Hrvatski autoklub i AMK Slavonac zbog većeg broja školaraca na cestama pozivamo vozače na pojačan oprez.

Roditelji i djeca mogu učiniti puno, ali najveći dio odgovornosti je na vozačima koji se kreću u blizini škola i cesta kojima se školarci kreću na relaciji kuća-škola. I ove godine pozivamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa i pravila i poštuju prometne znakove te da paze na djecu koja hodaju uz cestu jer su zaigrana, do jučer su bila na odmoru i nisu dovoljno usredotočena na promet. Brzina je u blizini škola u pravilu ograničena na 40 km/h, a nerijetko i dodatno usporena „ležećim policajcima”. Uz „ležeće” u blizini škola ovih se dana očekuje i veći broj temeljnih i prometnih policajaca koji će svojom nazočnošću utjecati na ponašanje sudionika u prometu, a protiv onih koji se ne budu pridržavali važećih propisa, poduzeti i odgovarajuće sankcije.

Zbog njihove zaigranosti i prometnog neiskustva djeca su najosjetljiviji sudionici u prometu i s razlogom se od vozača očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola i vrtića, te cestama koje vode prema njima. Pazite – usporite – propustite – ne ometajte – ne ugrožavajte, zlatna su sigurnosna pravila kada ugledate djecu. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu, a u slučaju opasnosti upozorite ih i zvučnim signalom (sirenom) na svoju prisutnost. Osobito se skoncentrirajte u blizini škola i vrtića te u zonama smirenog prometa gdje usporite i vozite oprezno.

Veliki je dio odgovornosti i na roditeljima koji prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, trebaju ponoviti kako se pravilno ponaša u prometu, podsjetiti na najznačajnija prometna pravila, proći s njima put do škole i upozoriti ih na najopasnija mjesta. HAK je podsjetio roditelje na još jedno važno pravilo koje mnogi zaboravljaju: „Kad vozite svog predškolca ili školarca u vrtić ili školu, ne zaboravite ih vezati sigurnosnim pojasom u odgovarajućoj auto-sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm.”

Također, nužno je upozoriti djecu da nikada ne pretrčavaju cestu, ne ometaju kretanje vozila, ne izlaze na cestu između parkiranih automobila. Podsjetite ih nebrojeno puta da hodaj pažljivo, nogostupom ili pješačkom stazom. Ponovite im nebrojeno puta da cestu prelaze samo po zebri, na znak zelenog svjetla ili na znak prometnika i samo ako u blizini nema vozila. Dječje/pješačko zlatno pravilo je da uvijek pogledaju lijevo pa desno i ponove to prije nego krenu prelaziti cestu.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila