Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Oprez u prometu, počinje škola!

Novosti

Oprez u prometu, počinje škola!

Ponedjeljak, 7. rujna označava početak nove školske godine, što znači povećani broj djece, školaraca u prometu. Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:

  • Nikad ne pretrčavajte cestu!
  • Ne ometajte kretanje vozila!
  • Hodajte pažljivo!
  • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
  • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
  • Cestu prelazite samo po zebri!
  • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
  • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (od 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku.

Kid Comfort Gurt

HAK i udruženi autoklubovi i ove su, 2015. godine, organizirali akciju uoči početka školske godine. Akcija se tradicionalno održava već 47. godinu, a namijenjena je djeci u dobi od 5 do 8 godina i njihovim roditeljima. Njome se želi senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače na pojačani oprez u prometu u prvim danima rujna kad se zbog početka škole na naše ceste vraćaju školarci, a među njima i velik broj prvoškolaca koji se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici u prometu i predstavljaju potencijalnu opasnost.

Preventivno-edukativna akcija Sigurno u školu s HAK-om, jedna je od ovogodišnjih aktivnosti u sklopu nacionalne kampanje „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020“ i održat će se u svim većim gradovima Hrvatske. Auto-moto klub “Slavonac” je u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Zajednicom tehničke kulture grada Osijeka, PU Osječko-baranjskom i Automodelarskim klubom Osijek, održao je dio predviđenih aktivnosti u okviru akcije “Sigurno u školu s HAK-om 2015.” na Trgu Ante Starčevića.

 

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila