Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Oprez, sutra počinje školska godina

Novosti

Oprez, sutra počinje školska godina

Sutra, 6. rujna početak je nove školske godine, zbog čega će na cestama biti povećan broj djece, odnosno školaraca u prometu. Zbog relativno povoljne epidemiološke situacije, školarci kreću s nastavom uživo – u školama. Vozače stoga pozivamo da osobito oprezno voze u blizini škola i vrtića, ali i na svim ostalim cestama u naseljima koje vode prema školama. Podsjećamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa i pravila, striktno poštuju prometne znakove i obrate pozornost na djecu koja hodaju uz cestu, jer su, sukladno uzrastu i pod utjecajem dojučerašnjeg ferija još zaigrana i nie pretjerano usredotočena na promet.

Oni, nešto stariji u školu će biciklima, romobilima, aponeki srednjoškolci i mopedima i motociklima. Vozače ostalih vozila upozoravamo da budu posebno koncentrirani, te prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu i ne oduzimaju im prednost prolaska.

Mala djeca ne mogu potpuno procijeniti opasnosti, stoga roditelji i drugi staratelji imaju važnu ulogu u podučavanju djece opasnostima prometa i učenju sigurnog ponašanja u prometu. Naime, djeca nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećeg vozila i nisu svjesna opasnosti u prometu. Ponekad reagiraju nenadano zbog zaigranosti, primjerice, istrčavaju na kolnik zbog lopte, ili ususret prijateljima ili roditeljima. Pojačani nadzor u blizini škola podrazumijeva provjeru nošenja zaštitnih kaciga kod djece biciklista, pravilan prijevoz djece u vozilima (u auto sjedalicama i postoljima), te stvaranje sigurnih zona oko škole, jer vozači nerijetko ne poštuju prometne propise vezane za siguran prijevoz djece u vozilima, brzinu, alkohol i drugo.

Djeca zbog nižeg rasta nemaju dobru preglednost prometne situacije i teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima

Nažalost, posljednjih se godina u Hrvatskoj povećava udio djece stradale u prometu u svojstvu suputnika u vozilu, pri čemu posebno veliku odgovornost snose odrasli vozači, najčešće roditelji. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na odgovarajućem postolju. Također, vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Razgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti; ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu. Vježbajte s djecom sigurno prelaženje kolnika. Objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca. Vlastitim primjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu (ne prelazite kolnik na crveno za pješake, ne pretrčavajte kolnik izvan pješačkog prijelaza, vežite sigurnosni pojas u automobilu i sl.).

Kako bi se smanjilo stradavanje pješaka i biciklista u prometu, preporučuje se nošenje svijetle odjeće, korištenje reflektirajućih materijala na odjeći, torbama i sličnoj opremi, obavezna uporaba svjetala na biciklima, stalno korištenje svjetala na motociklima, te primjereno osvjetljenje prometnica

Ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole. Odaberite najsigurniji put do škole (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu, ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu. U situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice. Ako se dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, te odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima. Naučite dijete koristiti kacigu za vrijeme vožnje biciklom. Djecu u vozilima trebate prevoziti isključivo na propisan način, vezanu u odgovarajućim sjedalicama. Sve su to važni detalji u smanjenju broja stradale djece u prometu.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila