Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Pet mjeseci vožnje sa svjetlima

Novosti,Obavijesti,Savjeti i korisno

Pet mjeseci vožnje sa svjetlima

Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji od studenog do ožujka ne koriste svjetla predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 60 eura

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 70/19) na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, a preporuča se korištenje dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijele godine.

 Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani. Ne zaboravite da na vozilu u prometu na cesti noću i u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla i to:

  • na motornom vozilu osim mopeda i motocikla bez bočne prikolice, najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i paran broj crvenih svjetala na stražnjoj strani,
  • na mopedu i motociklu bez bočne prikolice najmanje jedno bijelo ili žuto svjetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Svjetla moraju imati i vozači drugih prijevoznih sredstava: bicikala i takozvanih osobnih prijevoznih sredstava poput električnih romobila i to od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti. Vozači ovih vozila moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani vozila. Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji krše spomenute zakonske odredbe predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 60 eura.

Za vozače mopeda i motocikala ostaje i dalje na snazi pravilo upaljenih kratkih svjetala danju tijekom cijele godine. Kazna u slučaju nepoštivanja pravila je 30 eura.

Obveza upotrebe zimske opreme na vozilima počinje u Hrvatskoj 15 dana nakon obveze paljenja svjetala tijekom dana

Obaveza upotrebe zimske opreme počinje 15. studenoga uz preporuku da se ljetne gume zamijene zimskima i ranije, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod 7 °C. Obveza se odnosi na sve vrste motornih vozila (izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske) bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na svim zimskim dionicama javnih cesta. Kazna za vožnju bez zimske opreme u navedenom razdoblju je 130 eura.

Ukoliko ste član AMK “Slavonac” i imate neiskorišteno člansko pravo besplatne zamjene guma, rezervirajte svoj termin putem telefona 031/211-113 ili 211-114.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila