Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Savjeti i preporuke za ljetna putovanja

Novosti

Savjeti i preporuke za ljetna putovanja

Svake godine brojni turisti iz čitave Europe kreću automobilom na putovanje do najomiljenijih turističkih destinacija. Lani se prema Eurostatu cestovnim putem u inozemstvo uputilo 42 posto Europljana, od kojih je 65 posto putovalo automobilom ili drugim motornim vozilom. No, putovanje ljeti prate brojni izazovi – ispitivanja pokazuju da se gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom (32 posto) događa na putu do ciljnoga ljetovališta. Također, nedovoljno je poznata činjenica da se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima jer vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu ljeti nego zimi. Stoga je jasno da postoji potreba za intenzivnijim osvješćivanjem javnosti o sigurnosti na cestama. Upravo iz tog razloga Goodyear je pripremio nekoliko savjeta kako olakšati putovanje i dobro se za njega pripremiti.

Prije nego krenete na put i tijekom putovanja pridržavajte se slijedećih pravila:

Odmor prije odmora: Uvažavajte svoj bioritam i otputujte u vrijeme kad je vaše tijelo naviklo biti budno i aktivno. Ako je ikako moguće, na cestu krenite prije prometnih gužvi te izbjegnite prometne zastoje i vrućinu.

 

Kad spremate stvari u vozilo za ljetno putovanje, ne zaboravite da su stvari koje slozite zadnje najblize pri ruci.

Dostupnost potrebnih stvari: Hranu, piće, pelene, lijekove, igračke za djecu i stvari koje bi vam tijekom vožnje mogle trebati čuvajte na lako dostupnom mjestu.

Ne preopterećujte vozilo: Prevelika težina može loše utjecati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati više od visine zadnjih sjedala jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju nagloga kočenja predmeti složeni straga odlete naprijed. Kada je prtljažnik pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika nego radije upotrijebite krovni prtljažnik ili prikolicu.

Ako vucete kamp-kucicu ili prtljaznu prikolicu, provjerite je li sve sigurno montirano.

Sigurna montaža kamp-kućice ili prtljažne prikolice: Ako vozilom vučete prikolicu, dvaput provjerite svjetla, kočnice, gume, kuke i sigurnosnu užad te pregledajte je li sve sigurno montirano.

Razlike u prometnim propisima: U različitim zemljama vrijede različita ograničenja brzine, a negdje i nenapisana pravila koje je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App prava je adresa za podrobne informacije o pojedinim državama!

Vodite racuna da vam se za vrijeme voznje moze probusiti guma_ pozovite pomoc na cesti.

Pucanje gume: Vodite računa o tome da vam se u vožnji može probušiti guma. Provjerite koja je mogućnost za vaše vozilo primjerenija: rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na cesti. U takvoj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštedjeti Goodyearove gume s tehnologijom RunOnFlat, koja vam omogućuje prijeći udaljenost do 80 kilometara s probušenom gumom (tako se možete odvesti do radionice gdje će vam gumu zamijeniti).

Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i postujte sigurnosnu udaljenost.

Sigurnost na prvome mjestu: Prilagodite način vožnje situaciji na cesti (gužvi, vrućini, vidljivosti, mogućem duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i sl.). Vodite računa o vozilu koje je opterećeno prtljagom i o suputnicima koji za vrijeme vožnje mogu značiti više smetnji.

Odgovarajuća sigurnosna udaljenost i okolica: Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i pridržavajte se sigurnosne udaljenosti.

Sprijecite preveliko zagrijavanje auta.

Zagrijavanje automobila: Kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao razina alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na automobilskim prozorima nemate sjenila, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o kupnji sjenila.

Ako putujete s obitelji, ne zaboravite da sve vrijeme morate gledati cestu.

Putovanje s obitelji: Svo vrijeme pazite na cestu, posebno kada putujete s djecom. Kod brzine od 100 km/h auto u sekundi prijeđe približno 30 metara. Ako se samo na trenutak okrenete natrag prema djeci, to može imati kobne posljedice.

Nikad ne smijete dopustiti da se vasi kucni ljubimci slobodno krecu u automobilu tijekom voznje.

Na put s kućnim ljubimcima: Nikad ne smijete dopustiti životinjama da se u automobilu slobodno kreću za vrijeme vožnje. Kod iznenadnog manevra ili nagloga kočenja životinje se mogu ozlijediti te mogu ozlijediti i druge putnike u vozilu. Pobrinite se da životinje budu u prozračnoj košari ili kavezu, odnosno zaštićeni posebnim pojasom.

Pobrinite se za pravilan tlak zraka u gumama.

Tlak u gumama: Teška prtljaga ili prikolica koju vučete iza sebe i za vozilo i za gume znače dodatno opterećenje. Ako je vozilo potpuno opterećeno putnicima i prtljagom, tlak u gumama mora biti viši. I ljetna vrućina povisuje tlak u gumama. Tlak treba provjeriti kad su gume hladne, dakle prije putovanja, i prilagoditi ga težini natovarenog vozila.

Savjesnost, pozornost u vožnji kao i odgovarajuća priprema učinit će cestovnu vožnju ugodnijim doživljajem  i odličnim načinom stizanja do omiljene ljetne destinacije.

 

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila