Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Sinergija automobila i električne energije

Novosti

Sinergija automobila i električne energije

Zagrbački Muzej automobila Ferdinand Budicki povodom desete Noći muzeja  na temu ”Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um”, koja će se održati večeras od 18 do 01 sati priprema prezentaciju o Nikoli Tesli i njegovom projektu vožnje električnim automobilom marke Pierce Arrow s kojim je izvodio testne vožnje 1931. godine.

Sinergija automobila i električne energije počela je još daleke 1881. godine, a povijesni dio izložbe čine Volkswagen Buba, Trabant i Citroën Visa s električnim motorima.  Iz fundusa Muzeja informatike Peek & Poke bit će izložen Sinclair C5 električni automobil jednosjed nastao 1985. godine. C5 izumio je ekscentrik i futurolog Sir Clive Sinclair, otac kompjutera ZX Spectrum . Bio je to automobil za jednu osobu koji je koristio snagu vlastitih nogu u kombinaciji sa elektromotorom. Proizvedeno je 30.000 primjeraka i do 2011. bio je najprodavaniji električni automobil na svijetu. Spoj električne prošlosti i sadašnjosti bit će Rimac automobili koji izlažu najbrži električni automobil na svijetu Concept One proizveden 2011. godine u Hrvatskoj. Uz automobil posjetitelji će moći razgledati još jedan Rimčev proizvod bicikl Greyp – najnapredniji elektro bicikl na svijetu proizveden 2013.godine. U noći Muzeja predstavit će se još jedan hrvatski električni bicikl Mental Manno kostruktora Zlatka Vidića. Projektiranje i dio radova na biciklu odvijao se i u restauracijskoj radionici Muzeja automobila F. Budicki. Električni automobili Tesla model S i Nissan Leaf najprodavaniji električni automobil na svijetu zaokružit će „električnu postavu“ u Muzeju automobila Ferdinand Budicki.

U Muzeju se nalazi i 100 povijesnih automobila, motora i bicikala od kojih su neki jedinstveni primjerci u Hrvatskoj. Atrakcije su svakako kamion Praga iz 1916. godine (najstariji kamion u Hrvatskoj) i Ford T iz 1922. godine (najstariji automobil u Hrvatskoj ).

Noć muzeja bit će prigoda i za promociju muzejske restauratorsko-konzervatorske radionice Nikola Tesla, koja je opremljena najnovijim alatima i strojevima zahvaljujući tvrtki Inter Cars. Didakta Horvat izradila je nekoliko Tesla kabineta za domaće i inozemne Muzeje. Za noć Muzeja predstavit će učilo s elektromagnetskim poljem i rotirajućim „jajetom“ i stroj s indukcijskim nabojem i iskrom. Istovremeno, ispred ulaza u Muzej predstavit će se Formula Student projektirana na Fakultetu za strojarstvo i brodogradnju u Zagrebu.

PETREKOVIC (1)

Na desetoj Noći Muzeja očekuje se i dolazak Nikole Tesle kojeg će na svoj originalni način utjeloviti Mario Petreković, čiji portret će uživo slikati slikar Dominik Butković, a kako izgleda kaligrafska umjetnost demonstrirat će nam umjetnik Modul 8, koji će kaligrafskim slovima ispisati ime Muzeja.

Ferdinand Budicki prvi je građanima Zagreba daleke 1890. g. ponudio šivaći stroj marke „Pfaff“ na kojem će se za Noć muzeja šivati Hrvatski kišobran – još jedan unikatni nacionalni proizvod. Kišobrani će imati otisnutu fotografiju Nikole Tesle. Za extra bonus svim događanjima pobrinut će se udruga  „Red Čuvara grada Zagreba“ koja oživljava hrvatsku srednjovjekovnu povijest i kulturu i koja će upriličiti viteške borbe. Za okrjepu posjetitelja pobrinut će se prva zagrebačka mini pivovara i pivnica Medvedgrad.

 

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila