Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Spasimo dječje živote

Novosti

Spasimo dječje živote

Godišnje 1,3 milijuna ljudi pogine na cestama, a milijuni ostaju trajni invalidi. Ujedinjeni narodi, odnosno Svjetska zdravstvena organizacija dijagnosticirali su cestovni promet osmim uzrokom smrtnosti u svijetu, a prvim krivcem smrtnosti mladih do 25 godina. Loša vijest glasi – svako 90.-to danas rođeno dijete umrijet će u prometnoj nesreći, a 70 od njih 100 u nekom trenutku života u prometu će biti ozlijeđeno. Bez obzira na pozitivne trendove koje u Hrvatskoj bilježimo, mi smo još uvijek jedna od najrizičnijih zemalja Europske unije – 2014. u cestovnom prometu poginulo je 308 osoba.

Ujedinjeni narodi identificirali su ovu globalnu epidemiju i razdoblje 2011.-2020. proglasili Desetljećem sigurnosti cestovnog prometa. Tim povodom ove se godine diljem svijeta do 10. svibnja organizira 3. UN tjedan globalne sigurnosti cestovnog prometa pod motom „#SaveKidsLifes“. Međunarodna automobilistička organizacija FIA  i Hrvatski autoklub kao njezin član, tijekom „Desetljeća sigurnosti cestovnog prometa“  djelatno podržavaju, promoviraju, potiču i realiziraju aktivnosti kojima doprinose povećanju sigurnosti na cestama.

U okviru UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti pod nazivom “Spasimo dječje živote” organizirali smo 07.svibnja posjet OŠ Dobriša Cesarić u Osijeku gdje je predstavnik HAK-a Darko Brozović održao predavanje učenicima 4-tih razreda o sigurnosti djece u prometu, pročitana je Dječja deklaracija te su svi pozvani da istu potpišu.

Hrvatski autoklub je poduzeo niz aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, Fakultetu prometnih znanosti i drugim manifestacijama kako bi skrenuo pozornost na stradanje djece u prometu. Preveo je Dječju deklaraciji i animirani film na hrvatski jezik (dostupno na web stranici  HAK-a http://desetljece.hak.hr/#SaveKidsLives)

Deklaracija

U nedjelju 10. svibnja 2015. (na Majčin dan) na Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati HAK će organizirati prigodnu promociju akcije (simulator okretanja i simulator sudara) i pozvati građane da je podrže, a možete te učiniti i potpisom na dječju deklaraciju  na http://www.savekidslives2015.org/#sign-it

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila