Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

U Austriiji obavezna Eko plaketa

Novosti

U Austriiji obavezna Eko plaketa

Od 1. siječnja sva teretna vozila i tegljači, koji voze po Beču i bečkoj okolici (Wiener Umland), te pojedinim dijelovima Štajerske moraju biti označeni Eko plaketom/naljepnicom za označavanje razine emisije ispušnih plinova. Zabrana je ranije vrijedila samo za vozila s emisijom razine EURO 0, od 1. lipnja prošle godine za vozila razine EURO 1, a od 1. siječnja 2016. zabrana vrijedi i za EURO 2. Zabrana se odnosi na sve kategorije težine (N1, N2 i N3), uz iznimke samo za posebna teretna vozila sa skupim specijalnim nadogradnjama. Osim u Beču i bečkoj okolici, i u Štajerskoj od početka prošle godine postoji zabrana vožnje za teretna vozila preko 7,5 tona razine emisije ispušnih plinova EURO 2. Prema informaciji koju je proslijedilo Austrijsko vele poslanstvo, od 1. siječnja ove godine za sva dostavna i teretna vozila, te vozila za prijevoz putnika (kategorije N i M) obavezne su Eko plakete/naljepnice za oznaku razine emisije ispušnih plinova. Treba naglasiti kako se ovo odnosi i na naknadno atestirana i prepravljana putnička u teretna vozila, te na manja dostavna vozila.

Eko plaketa košta 2,5 eura (s administracijom oko 25), a kazne mogu dosegnuti i 2.000 eura

S početkom godine uvedena je obveza označavanja vozila plaketom u boji za razinu emisije ispušnih plinova, a strane plakete nisu priznate. Tako ni nova hrvatska registracijska naljepnica s oznakom Euro norme zagađenja koja je u upotrebi od početka godine – nije priznata. Plaketa o razini emisije ispušnih plinova je potrebna i za vožnje u pojedinim dijelovima Štajerske. Od sredine 2015. moguće je uvođenje obveze označavanja plaketom i za Tirol (A 12) za teretna vozila iznad 7,5 tona.

plakette004

Eko plaketa se može nabaviti u Austriji u svakoj ovlaštenoj radionici koja vrši kontrolu, te pokrajinskim ispitnim stanicama ARBÖ-a i ÖAMTC-a. Plaketa se može nabaviti isključivo u Austriji i košta 2,50 EUR uključujući PDV, čemu treba dodati troškove rada radionice (cca. 15 minuta posla i oko 25 eura). Plaketa se nanosi iznutra na vjetrobransko staklo te vrijedi i kod promjene registarskih pločica, odnosno promjene vlasništva. Za teretna vozila preko 3,5 tone postoji olakšica i plaketa se može kupiti bez dolaska u radionicu.

 

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila