Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Vozački ispiti uz audio/video zapis

Novosti

Vozački ispiti uz audio/video zapis

Hrvatski autoklub predstavio je zajednički projekt Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača. Sustav audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita, primjenjuje nova tehnološka rješenja i uspješno se provodi od početka 2021.

Hrvatski autoklub, koji ove godine obilježava 115 godina svog uspješnog djelovanja, kontinuirano ulaže sredstva u razvoj i unaprjeđenje svih svojih djelatnosti. Jedna od tih djelatnosti, koja je od velikog općeg društvenog interesa, je provođenje vozačkih ispita. Hrvatski autoklub vozačke ispite provodi od 1. lipnja 1992. i do konca 2020. proveo je ukupno oko 8 milijuna ispita, od kojih je oko 3 milijuna ispita iz nastavnog predmeta „Upravljanje vozilom“, te je ukupno izdano 1,7 milijuna uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što predstavlja broj novih vozača u Republici Hrvatskoj.

To su impresivni podaci s kojima se se Hrvatski autoklub ponosi“ rekao je Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek i dodao kako je nacionalna udruga vozača tijekom posljednjih desetak godina uvela niz poboljšanja u sustavu provedbe ispita. Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini“ rekao je Predsjednik HAK-a.

Među prvima u Europi uveli smo polaganje ispita iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila na računalima, a što se pokazalo kao veliki iskorak. U međuvremenu, novim tehnološkim rješenjima dodatno se digitalizirao proces ispita. Uvedena su tablet računala sa satelitskom navigacijom koja povezuju stručne ispitivače Hrvatskog autokluba s informatičkim sustavom. U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova to je rezultiralo izdavanjem u realnom vremenu e-uvjerenja o položenom ispitu za kandidate. U ovaj projekt HAK je uložio više od 1,5 milijun kuna, stručne kapacitete dokazavši znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje ključnih procesa. “Imali smo jasan cilj – učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa“ – zaključio je Tušek.

Okupljene je u ime Ministarstva unutarnjih poslova pozdravio državni tajnik Žarko Katić, rekavši: „U trokutu vozač, cesta i automobil, upravo je čovjek najvažnija komponenta jer svojim sposobnostima mora procijeniti kvalitetu vozila kojim upravlja, te uvjete na cestama. Edukacija i sigurnost mladih vozača su krucijalni, pogotovo kada postanu aktivni sudionici u prometu. Sretni smo da se uvodi snimanje vozačkih ispita jer će to unaprijediti sigurnost cestovnog prometa.“

Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita. I Hrvatski autoklub će imati izravne koristi od ovog novog sustava zbog dodatnog ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita, što će bitno podići razinu kvalitete provedbe. Naime, ova modernizacija će omogućiti rukovodećim osobama Sektora za vozače detaljne analize provedbe vozačkih ispita svih ispitivača, a time i ujednačavanje kriterija provedbe vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj.

Pozitivan trend smanjenja stradavanja mladih vozača u posljednjih desetak godina na našim cestama, jednim dijelom je i posljedica dugogodišnjeg rada i ulaganja u sustav osposobljavanja kandidata za vozače i u sustav provedbe vozačkih ispita. Sigurnost na našim cestama nam je uvijek misao vodilja za opće dobro i najvažniji segment društvene uloge Hrvatskog autokluba“ – Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek.

Prezentaciju o novom sustavu održao je Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr.sc. Sinan Alispahić. „Tijek polaganja ispita i njegova zahtjevnost za kandidate za vozače ne mijenjaju se“ kazao je Alispahić koji je, između ostalog rekao kako se ovim promjenama uvezuje u jednu cjelinu tablet računala koja koriste ispitivači sa sustavom audio-video snimanja tijeka vozačkih ispita. Pritom se štiti privatnost i osobni podaci kandidata za vozače, a ovakvim unaprjeđenjem sustava provedbe vozačkih ispita možemo parirati i najrazvijenijim državama članicama Europske unije.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila