Pomoć na cesti 098 339 987 (0-24) • (+385 1) 1987 • Stanje na cestama 072 777 777 • Služba za korisnike 0800 9987     facebook stranica youtube kanal

Vrijeme za sjećanje, NE zločinu na cesti!

Novosti

Vrijeme za sjećanje, NE zločinu na cesti!

Kao i prethodnih godina i ove je godine još milijun ljudi poginulo na svjetskim cestama i bit će zapamćeni od strane njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem Svjetskom danu sjećanja na žrtve u cestovnom prometu. Zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama.
Ovaj dan, 15. studeni 2015. godine, je obilježen  u cijelom svijetu od strane relevantnih nevladinih organizacija, državnih odjela, agencija,  javnih tijela i  institucija.
wdr
U Republici Hrvatskoj, obilježavanje Svjetskog dana sjećanja provodi Udruga Sigurnost u prometu, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović.
Ove godine se obilježavaju dvije obljetnice, 20 godina Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, te 10 godina od rezolucije i potpore UN-a.
Ove godine je tema  Svjetskog dana  „Vrijeme za sjećanje, recimo NE zločinu na cesti“(“Time to Remember – say NO to road crime!”). Slogan je isti kao i globalne konferencije na visokom nivou, koja se održava u Brazilu samo 3 dana poslije 18-19. 11. 2015. godine i gdje će tema biti upravo Sigurnost prometa na cestama u sklopu programa „Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa“.

Svjetski Dan sjećanja (WDR) nastoji stvoriti globalnu kulturu pravilne upotrebe ceste i bolju sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podižemo svjesnost svih sudionika na značaj odgovornog ponašanja u prometu na cestama.
Kroz ovaj dan također nastojimo potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni ili medicinski ili socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa.
Kao odgovor na program „ EU Victims of Crime Consultation“, europska asocijacija udruga obitelji stradalih u prometu (European Federation of RoadTraffic Victims (FEVR), koji su bili začetnici obilježavanja Svjetskog dana sjećanja – World Day of Remembrance, prisustvovati će na gore spomenutoj sjednici u Brazilu, gdje će zagovarati odgovarajuću odgovornost sudionika u prometu koji krše pravila, što često ima za rezultat nečiju smrt ili teško stradavanje. „Odgovornost sudionika na „zločine“ u prometu mora biti primjerena..“  – između ostalog  napomenuo je predsjednik FEVR-e g. Jeannot Mersch uoči ovog 20. Svjetskog dana sjećanja.

Imate dodatnih pitanja?

Slobodno nam se javite na naš telefon ili putem e-maila